Romanian Design Week 2017

Tocmai m-am intors de la Romanian Design Week, spatiul central al expozitiei, care pur si simplu m-a incantat peste masura! Aveam alt articol in stand-by, insa, coplesita si incarcata cu atatea trairi, nu am putut decat sa ma opresc la prima terasa si sa scriu despre ce am vazut.
Voi incepe cu locatia, Cobalcescu 45, si spatiul, care mi s-a parut cel mai bine ales de pana acum, cu o suprafata de circa 4000 mp, pe trei nivele, cu tavan nefinisat, tevi la vedere, ciment, fier, graffiti, beton. Exact ce-mi place mie, iar un plus mi s-a parut trecerea intre nivele, care se face pe rampi circulare speciale pentru masini. Si cel mai important, am vazut mult talent, multa munca si pasiune, in cele peste 200 de lucrari si proiecte ale designerilor, arhitectilor sau studiourilor de creatie din Romania.

M-a incantat mult expozitia ReDesign Crafts, care expune dialogul dintre mestesugari si design. Imaginile chiar vorbesc, si mie mi-au transmis atat de clar ca valoarea colaborarilor dintre cele doua este inestimabila, iar produsele rezultate devin ele insele o poveste, faurita cu maiestrie si creionata in spiritul creativitatii, dar si a traditiilor.

Iubesc ceea ce iese din mainile unor oameni simpli, dar atat de inzestrati, iar initiativele de genul Mesteshukar ButiQ, Deltacraft, Patzaikin, Kraftmade sau Batem fierul la conac!, sunt cea mai mare sursa de inspiratie.

De departe cea mai impresionanta instalatie arhitecturala de la RDW, dupa parerea mea, este Hilariopolis, orchestrata de studioul de arhitectura ADNBA, reprezentand o macheta de dimensiuni uluitoare, in care se intrepatrund crampeie de viata cotidiana, cladiri, strazi, curti, case si oameni, surprinzand prin diversitate, uniformitate si detalii.

La capitolul design de obiect lucrurile sunt clare. Superlativ la absolut. Am observat o doza de lejeritate si simplitate in produsul final, materiale contrastante, inspiratie din trecut, din natura, din forme si motive intalnite in mediul ce ne inconjoara.M-a surpins inclinatia catre functionalitate si imbinarea utilului cu frumosul in cele mai neasteptate creatii. Mi-a fost greu sa aleg, insa am reusit sa ma hotarasc. Iata ale mele preferate:

Siiiii, am lasat la final partea de arhitectura si design interior, unde gasim de toate din toata tara. Nu mai are rost sa spun ca mi-au atras atentia foarte multe, insa voi reaminti doar cateva: ”Casa dintre oras si sat”, Kane Restaurant, Paine si vin, Moony Cafe, Eco-Chilia, ”Casa de sub terasa”, Palatul Culturii din Blaj, ”Casa de amintiri”. Imaginile chiar vorbesc de la sine, iar eu ma inclin si ochii imi rad. 

Enjoy!

Sharing is caring:
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInEmail to someoneTweet about this on TwitterShare on Reddit


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *